Spottaamisen mekaniikkaa

Keskustelua vaunuista, kokemuksia, vinkkejä ja muuta.
Avatar
Feldwebel
Munakoiso
Munakoiso
Viestit: 548
Liittynyt: 11 Tammi 2015, 15:50
Paikkakunta: Sysmä

Spottaamisen mekaniikkaa

ViestiKirjoittaja Feldwebel » 01 Tammi 2016, 13:58

Otetaanpa tällä kertaa lähempään tarkasteluun pelimekaniikasta spottaaminen. Spottaamisellahan tarkoitetaan vihollisen havaitsemista. Yleensä tästä puhutaan scouttien yhteydessä mutta, spottaamisella ja varsinkin oman vaunun spottaamis kyvyllä on tietty merkitys ajat sitten vaunulla kuin vaunulla kartassa kuin kartassa, jopa heavy tankilla Himmelsdorffissa.
Käydäänpä ensin läpi käsitteet.

  • Draw distance, piirtoetäisyys. Versiosta 9.12 lähtien pyöreä alue jonka säde on 564 metriä. Toisin sanoen, tämä on maksimietäisyys jonka voit nähdä vaikka, vihollinen olisi näkyvissä jonkun toisen pelaajan havaitsemana. Sitä ei piirretä näkyviin muualle kuin minimappiin mikäli se on kauempana vaunustasi kuin 564 metriä.
  • View range, näköetäisyys. Vaunun (oikeammin komentajan) näköetäisyys. Tämä tarkoittaa vaunun näköetäisyyttä ja usein virheellisesti luullaan että tälle olisi tietty rajattu maksimi arvo. Tämä ei pidä paikkaansa, näköetäisyys voi olla juuri niin suuri kuin vaunun, miehistön, kulutustavaroiden ja varusteiden ominaisuudet antavat myöden. Toinen yleinen harhaluulo on että, perus näköetäisyys on vakio arvo. Tämäkään ei pidä paikkaansa vaan näköetäisyys on riippuvainen komentajan taitotasosta. Ilman modeja vaunun tiedoissa näkyvä näköetäisyys tarkoittaa näköetäisyyttä 100% taitotason omaavalla komentajalla. Mikäli komentajan taitotaso on matalampi, myös näköetäisyys on pienempi. Myös radistin ja komentajan lisätaidot vaikuttavat näköetäisyyteen. Rikkoutunut observation device pudottaa näkö etäisyyden olemattomaksi, huomaa kuitenkin että vain punaisena oleva vaikuttaa, keltaisena olevalla ei ole näköetäisyyteen mitään vaikutusta ja miehistö korjaa se automaattisesti punaiselta jonkin ajan kuluessa. Samoin kuollut komentaja pudottaa näköetäisyyden minimaaliseksi, tämän korjaaminen kuitenkin vaatii ensiapupaukkauksen käyttämistä.
  • Spotting range, havaitsemisetäisyys. Etäisyys josta havaitset vihollisvaunun. Tätä arvoa ei löydy mistään suoraan ja se riippuu hyvin monesta tekijästä. Havaitsemisetäisyyteen vaikuttavat oman vaunusi (komentajan) näköetäisyys, vihollisen camoarvo (liike, ampuminen jne. otettava huomioon) ja puskat. Toisin sanonen, spotting range on aina eri jokaista eri vihollisvaunua kohden. Spotting rangen maksimi etäisyys on 445m eli et voi havaita kauempana olevaa vihollisvaunua vaikka näköetäisyytesi olisi kuinka paljon. Alle 50m etäisyydellä olevat vaunut tulevat aina havaituksi vaikka välissä olisi kiinteä näköeste, tällöin puhutaan proxy spottaamisesta. Tähän ei vaikuta mikään skilli/varuste tai vastaava vaan kyseessä on kiinteä arvo.

Mitä tämä sitten käytännössä tarkoittaa? Spotting range lasketaan aina vaunukohtaisesti seuraavalla laskukaavalla: näköetäisyys-(näköetäisyys-50) x vihollisen camoarvo. Mikäli spottirangesi on suurempi tai yhtä suuri kuin etäisyys kyseiseen vihollisvaunuun havaitset sen. Huomion arvoinen seikka tässä on se että, vaunusi näköetäisyys vaikuttaa aina siihen kuinka tehokkaasti pystyt vihollisen havaitsemaan mikäli etäisyys on yli 50m. Asia on ehkä helpompi käsittää ajattelemalla sitä siten että, näköetäisyys ”syö” vihollisen camoarvoa eli todellakin, mitä suurempi näköetäisyys sinulla on sen, helpommin havaitset puskassa istuvan scoutin vaikka matka olisikin paljon vähemmän kuin maksimi näköetäisyys. Tämä konkretisoituu varsin usein binockien kanssa, kun binot menevät päälle ”palaa” puska scoutin camoarvo ja se tulee valoihin vaikka se olisi istunut siinä puskassa jo kauemminkin.

Otetaanpa loppuun esimerkki IS-3 vaunusta. Omassa vaunussasi on 100% miehistö, komentajalla recon 100% ja radistilla situation awereness 100% sekä BiA. Camo maalit sekä improved ventilation, päälle vielä sapuskat. Vihollisella on 100% miehistö mutta ei mitään muuta edellä mainitusta. Näillä asetuksilla havaitset paikallaan olevan vihollisen (n.380m) kauempaa kuin vihollinen havaitsee sinut vaikka ampuisit (n. 340m.) Käytännössä tämä tarkoitta sitä että voisit olla keskellä Malinovkan peltoa yli 340m päässä ja räiskiä vihua miten halua koskaan valoihin tulematta.
// We're not just going to shoot the bastards, we're going to rip out their living goddamned guts and use them to grease the treads of our tanks.//
Speech to 3rd Army of United States of America 1944
General George S. Patton

Palaa sivulle “Tankkiparkki”Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 0 vierailijaa